Paardensportmassage

Een paard kan heerlijk verwend worden met een ontspannen massage, maar een massage kan ook grote lichamelijke voordelen hebben.

Dit zijn de effecten van een massage:
• Door een massage neemt de spierspanning af. Spieren of spiergroepen die bijvoorbeeld door training gespannen zijn of blijven kunnen door massage weer loslaten.
• Een te hoge spierspanning kan ook tot pijn leiden. De spier zelf kan pijnlijk zijn, maar een spier kan ook trekken aan botten of gewrichten en daardoor pijn veroorzaken. Een massage kan deze pijn dus laten afnemen.
• Een massage zorgt voor ontspanning en het paard kan dus stress loslaten. Voor paarden die prikkelgevoelig zijn, vaak op wedstrijd gaan of van nature zenuwachtig zijn neemt met massages het welzijn toe.
• Een massage stimuleert de circulatie, waardoor de toevoer met zuurstof en voedingstoffen toeneemt en afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Ook het lymfestelsel wordt gestimuleerd. Dit kan echter een contra-indicatie zijn als er sprake is van ontstekingen.
• Doordat met een massage de zenuwen worden geprikkeld, worden ook de organen gestimuleerd.
• Massages na trainingen zorgen ervoor dat het paard beter kan herstellen en daarmee wordt de kans op blessures verkleind.

Voor een massage is het nodig dat het paard op een droge en beschutte plek staat en niet teveel wordt afgeleid door andere paarden of mensen, zodat hij zich lekker aan het gevoel kan overgeven.

Ik ben gediplomeerd paardensportmasseur via Aeres Training Centre Barneveld.