Wanneer kinesiologie?

Aan fysieke klachten liggen vaak andere problemen ten grondslag. Een bekend voorbeeld is last van je maag of een stijve nek tijdens een stressvolle periode. Dit komt door de wisselwerking tussen emoties, chemische processen in je lichaam en de fysieke structuur van je lichaam. De wisselwerking geldt ook andersom: heb je een nadrukkelijk aanwezige fysieke klacht, dan zal dit invloed hebben op je stemming. Voor een paard geldt dit precies hetzelfde. In een geweldig ingewikkeld lichaam moeten veel factoren samenwerken. Een verstoring op één onderdeeltje kan dan ook veel gevolgen hebben.

Wat kun je met kinesiologie behandelen?
Klachten die met kinesiologie te behandelen zijn, zijn zeer uiteenlopend. Een greep uit de mogelijkheden:

Spijsverteringsklachten

Soms zijn problemen met de spijsvertering heel duidelijk en leiden tot buikpijn of eczeem. Maar er horen ook niet zo duidelijke klachten bij als hoofdpijn, rugpijn of chronische vermoeidheid.
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een allergie en een intolerantie. Bij een allergie is er sprake van een reactie van het immuunsysteem, die probeert een “indringer” te verjagen. Bij een intolerantie is er een probleem in de vertering van voedsel, bijvoorbeeld door een tekort aan enzymen. Ook schimmels en ontstekingen kunnen de spijsvertering verstoren.
Bij klachten aan de spijsvertering kan het nodig zijn het paard tijdelijk te ondersteunen met kruiden of supplementen en/of over te gaan op ander voer. Welke het paard nodig heeft en goed op reageert, kan ik voor je uittesten.

Klachten aan spieren of pezen
Als spieren verkrampt of gespannen zijn, betekent dit niet altijd dat het probleem in de gespannen spier zit. Het is namelijk zo dat zwakke spieren ervoor kunnen zorgen dat gerelateerde spieren verkrampt raken. Bij een gespannen spier ben je geneigd om op die spier te werken en deze te kneden of te rekken om ervoor te zorgen dat de spier zich ontspant. Maar zit het werkelijke probleem in een andere, zwakke spier, dan zal de spanning steeds terugkeren. Het is dan zaak om de zwakke spier te versterken en pas daarna, als het nog nodig is, de gespannen spier te laten ontspannen. Ook hiervoor geldt: waardoor is dit probleem ontstaan? Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een allergie, of een overspannen reactie van het immuunsysteem.
Bij klachten aan spieren kan paardensportmassage ondersteuning bieden.

Klachten met ontstekingen
Klachten met ontstekingen zijn heel divers, zoals hoefbevangenheid, plekken op de huid of vaatziekten. Ontstekingen zijn een uiting van het immuunsysteem. Op een bepaalde plek in het lichaam, de oorzaak, geeft het immuunsysteem ontstekingsstofjes af. Deze stofjes worden via de bloedbaan vervoerd en kunnen zo op veel plekken ontstekingen veroorzaken. Er kan sprake zijn van een overspannen reactie, waardoor er veel ontstekingsstofjes komen. Of er zijn te weinig stofjes die de ontsteking weer moeten remmen.
Waardoor ontstaan de ontstekingen? Een mogelijkheid is emotionele stress. Bij stress komt namelijk adrenaline vrij, die zorgt voor het vrijkomen van ontstekingsstofjes. Een andere mogelijkheid is allergieën. Allergieën kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem overspannen raakt, doordat het constant in actie moet komen. De hoeveelheid en samenstelling van de voeding spelen ook vaak een rol. Ook kan het lichaam een tekort aan bouwstoffen hebben, waardoor de schade niet gerepareerd kan worden.

Gedragsproblemen
Een probleem in gedrag is altijd een indicatie dat er iets niet klopt. Het kan te maken hebben met omgevingsfactoren, aangeleerd/getraind gedrag, interactie met de mens of door pijn. Bij gedragsproblemen is het zeker belangrijk de onderliggende oorzaak te vinden. Door een oplossing voor de oorzaak te vinden is al een hoop gewonnen. Ook kan met kinesiologie de in het lichaam opgeslagen stress worden afgevoerd. Wat bij paarden ook een belangrijke rol kan spelen is het opslaan van herinneringen in het instinctieve brein. Dit reptielenbrein is zo overheersend dat een oude gebeurtenis nog veel effect op het huidige gedrag kan hebben. Met kinesiologie kan ook dit reptielenbrein worden bereikt.

Interactie tussen mens en paard
Van paarden wordt vaak gezegd dat ze gedrag spiegelen, en daarom heel geschikt zijn voor coaching. Dit spiegelen door paarden kan helaas ook tot problemen bij het paard leiden. Het paard kan bijvoorbeeld de gemoedstoestand van de mens overnemen, of in de war raken van inconsistente signalen van de mens. Maar als het paard een sterke band met een mens heeft kan dit nog verder gaan. Het paard ontwikkelt dan een klacht als gevolg van een probleem bij de mens. In dat geval kan met kinesiologie de boodschap hiervan aan de mens uitgezocht worden.

Staat het probleem van jouw paard er niet tussen? Vraag naar de mogelijkheden!